Acupunctuur

Acupunctuur

Acupuncturist voor Purmerend en Beemster

Acupunctuur is een behandelmethode binnen een medisch systeem dat volgens oude bronnen al meer dan 2500 jaar klachten en ziektes behandelt. Het basisprincipe van acupunctuur is de “qi”, ook wel ook wel circulatie van (levens)energie genoemd. Bij ziekten en klachten is er iets mis met deze circulatie, er treden ergens verstoringen of blokkades op of de energiestromen lopen niet zoals ze horen. Acupunctuur kan dan een effectieve oplossing zijn.

Hoewel acupuncturisten verschillende technieken toepassen, is de behandeling met dunne naalden de meest bekende methode. Hierbij worden meerder naalden op specifieke punten op het lichaam aangebracht, de zogenaamde meridianen. Op deze punten circuleert de lichaamsenergie. Met de aangebrachte naalden kan de energiestroom worden beïnvloed zodat de energiestroom verbetert, energieblokkades verdwijnen en de juiste hoeveelheid energie energie naar de gebieden stroomt waar dat nodig is. Tot slot kan ook de kwaliteit van de energie verbeteren. Veel acupuncturisten gebruiken elektrische stroompjes in combinatie met de naalden, soms is dit effectiever. Acupunctuur kan bij een zeer groot aantal klachten worden toegepast en kent weinig tot geen bijwerkingen. Verder kan acupunctuur helpen de fitheid, natuurlijke weerstand en pijngrens te verhogen en de levenslust prikkelen. Daarmee heeft acupunctuur dus ook een preventieve werking. De World Health Organisation heeft een lijst samengesteld met klachten die met behulp van acupunctuur behandeld kunnen worden. Zie voor de uitgebreide indicatielijst van de WHO www.acupunctuur.nl.

Verkorte indicatielijst: spier, pees en gewrichtsklachten, hormonale gynaecologische problemen zoals menopauzeklachten, hoofd(pijn)klachten, long COVID klachten, huidproblemen, allergieën zoals hooikoorts, interne klachten, KNO problemen, klachten bij kinderen, klachten van de luchtwegen, mentale problemen zoals stress, burn-out en depressie, oogklachten, spijsverteringsproblemen zoals PDS , klachten van de urinewegen, verslavingen, zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en stoornissen van het zenuwstelsel

Hygiene: We gebruiken steriele eenmalige wegwerpnaalden (disposables), verpakt in blisterverpakkingen

Behandeltechnieken: acupunctuur, dry needling, massage, cupping (vacuumzuigen van de huid door glazen koppen), moxa (warmtebehandeling).

Soorten acupunctuur: lichaamsacupunctuur, ooracupunctuur ( oa. bij anti-rookbehandeling), schedelacupunctuur Yamamoto, spiegelmethode Tan, Master Tung Acupunctuur, Oblique Acupunctuur.